ROKAnol® K21 ialah surfaktan bukan ionik yang tergolong dalam kumpulan alkohol lemak etoksilat (nama INCI: Cetoleth–21). Produk ini mengandungi bahan mentah yang berasal dari semula jadi. ROKAnol® K21 mengandungi kira-kira 100% bahan aktif. Ia berbentuk lilin atau pes dengan warna sehingga 7 pada skala iodin dan takat pemejalan hampir 35°C.
Nilai keseimbangan hidrofilik-lipofilik (HLB) produk ini ialah 16.5, yang menjadikan produk ini sangat larut dalam air. Ia juga larut dengan baik dalam alkohol alifatik rendah dan benzena. Produk ini memenuhi kriteria biodegradasi mengikut metodologi OECD (data biodegradasi berdasarkan data literatur).
ROKAnol® K21 mempunyai sifat pengemulsi yang baik pada minyak wangi putih, minyak tanah, xilena, lemak sayuran dan haiwan. Ia boleh digunakan sebagai pengemulsi dalam produk perlindungan tumbuhan, terutamanya dalam formulasi EC, EW dan SE. Disebabkan sifat pengemulsinya yang sangat baik, ia digunakan dalam formulasi kosmetik seperti krim dan losyen. Ia juga boleh digunakan sebagai pelarut minyak pati.
Produk ini boleh digunakan dalam industri cat dan varnis, di mana sifat penyebaran pewarna dan pigmennya diperlukan. Di samping itu, sifat penyebaran ROKAnol® K21 menjadikannya sesuai untuk digunakan sebagai bahan tambahan dalam formulasi cat sebagai agen penyebaran lateks.
Sifat penyebaran ROKAnol® K21 membolehkannya digunakan sebagai produk separa siap untuk penghasilan detergen pakaian. Ia amat berkesan dalam mandian detergen dalam kombinasi dengan agen aktif permukaan lain, contohnya ROKAnol daripada siri IT dan NL. ROKAnol® K14 boleh digunakan dalam julat suhu yang luas kerana ia menunjukkan aktiviti permukaan pada suhu rendah, sederhana dan tinggi. Di samping itu, ia berkesan dalam persekitaran berasid, neutral dan alkali.
Sifat dan aplikasi
Kelebihan produk:
ia mempamerkan sifat pengemulsi dan penyebaran yang tinggi.
kelarutan yang tinggi dalam air,
keberkesanan dalam alkali berasid, neutral dan cair,
produk memenuhi kriteria biodegradasi mengikut metodologi OECD (data biodegradasi berdasarkan data literatur),
PCC EXOL SA ialah salah satu pengeluar surfaktan dan formulasi kimia terpenting di Eropah Tengah dan Timur. Syarikat itu menawarkan surfaktan, bahan tambahan pakar dan formulasi kimia untuk banyak cabang industri.
Semua maklumat di atas yang berkaitan dengan produk disediakan mengikut pengetahuan terbaik pengilang dan diterbitkan dengan niat baik. Walau bagaimanapun, pengilang tidak menjamin maklumat dan kandungan dokumen ini adalah lengkap dan tepat, dan tidak akan bertanggungjawab ke atas keputusan penggunaannya. Pengguna bertanggungjawab untuk mengesahkan dan mengesahkan maklumat dan kandungan dokumentasi ini sendiri. Pengilang berhak menukar kandungan dokumen ini pada bila-bila masa tanpa menyatakan sebab perubahan tersebut.