Nazwa chemiczna:

Polioksyetylenowany eter monooileilowy, Makrogolu eter oleilowy

Regulatory status:

ROKAnol O10PF spełnia wymagania zdefiniowane przez Europejską Farmakopeę (wersja 9.0) zdefiniowane w Monografii dla Macrogol Oleyl Ether 10

Segment:

produkty specjalistyczne, dodatki specjalistyczne, surfaktanty, niejonowe

Branże i aplikacje:

przemysł farmaceutyczny

Funkcja:

emulgatory

Budowa:

alkoksylowane alkohole, etoksylowane alkohole

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

9004-98-2

INCI:

Oleth-10

Opis

ROKAnol O10PF to etoksylowany alkohol oleilowy, należący do grupy surfaktantów niejonowych. Występuje w postaci białego ciała stałego o konsystencji wosku. Charakteryzuje się dobrymi właściwościami dyspergującymi, solubilizującymi oraz zagęszczającymi.

ROKAnol O10PF spełnia restrykcyjne wymagania jakościowe określone przez kodeks apteczny, zebrane i opublikowane w najnowszym wydaniu Europejskiej Farmakopei. Dzięki temu produkt ten może być zaklasyfikowany do grupy Macrogol Oleyl Ether.

ROKAnol O10PF ze względu na swój stopień etoksylacji alkoholu oleilowego wykazuje silny charakter hydrofilowy, przez co doskonale sprawdza się przy tworzeniu stabilnych emulsji typu olej w wodzie (O/W). Ze względu na bardzo dobre właściwości emulgujące ROKAnol O10PF może być stosowany w procesie otrzymywania emulsji w temperaturze pokojowej. Ma to znaczenie w przypadku użycia substancji aktywnych szczególnie czułych na wysokie temperatury, będących częstym składnikiem wielu układów.

Natomiast bardzo dobre właściwości dyspergujące i stabilizujące ROKAnolu O10PF są istotne w przypadku tworzenia stabilnych formulacji, w których substancja aktywna występuje w formie stałej, jak np. w maściach. Dobre zdyspergowanie substancji aktywnej w produkcie umożliwia jej równomierne rozprowadzenie na skórze. Ta zdolność ROKAnolu O10PF wykorzystywana jest szczególnie w przypadku tworzenia opatrunków w formie sprayu.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • spełnia restrykcyjne wymagania jakościowe określone w najnowszym wydaniu Europejskiej Farmakopei, dzięki czemu może być zaklasyfikowany do grupy Macrogol Oleyl Ether,
  • doskonale sprawdza się w tworzeniu stabilnych emulsji typu olej w wodzie (O/W),
  • bardzo dobry emulgator nawet w temperaturze pokojowej,
  • tworzy stabilne formulacje, w których substancja aktywna występuje w formie stałej,
  • zapewnia bardzo dobre dyspergowanie substancji aktywnej w produkcie końcowym.

Zastosowanie:

  • maści,
  • maści antyseptyczne,
  • opatrunki w sprayu,
  • dermokosmetyki,
  • balsamy,
  • kremy,
  • olejki.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
alkohol etoksylowany; etoksylowany alkohol oleilowy; (Z)-9-Oktadecen-1-ol etoksylowany; Oleth-10; Macrogol Oleyl Ether 10 (Ukryj)

Tagi:

oleth-10 emulgator surfaktant niejonowy przemysł farmaceutyczny fermakopea 9004-98-2 PEG farmaceutyczny makrogol eur. ph. excipient jakość farmaceutyczna excipients API dermokosmetyki maści leki substancja aktywna środek pomocniczy humektanty składniki aktywne środki wiążące emolienty kosmetyki macrogol oleyl ether
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Zakupy detaliczne: Kup teraz na
Dobra praktyka produkcyjna EFfCIHigh pureISO 14000ISO 9001Jakość farmaceutycznaOHSASProdukt biodegradowalny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .