Nazwa chemiczna:

Macrogolglycerol ricinoleate

Regulatory status:

ROKAcet R36PF spełnia wymagania zdefiniowane przez Europejską Farmakopeę (wersja 9.0) zdefiniowane w Monografii dla Macrogolglycerol Ricinoleate

Segment:

produkty specjalistyczne, dodatki specjalistyczne, surfaktanty, niejonowe

Branże i aplikacje:

przemysł farmaceutyczny

Funkcja:

emulgatory

Budowa:

alkoksylowane kwasy tłuszczowe

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

61791-12-6

INCI:

PEG-36 Castor Oil

Opis

ROKAcet R36PF to etoksylowany olej rycynowy. Jest to produkt zgodny z restrykcyjnymi wymaganiami aktualnej wersji Europejskiej Farmakopei zdefiniowanymi w monografii dla Macrogol Glycerol Ricinoleate. Jest to również odpowiednik produktu opisanego w amerykańskiej farmakopei USP pod nazwą Polyoxyl 35 Castor Oil.

Produkt handlowy zawiera 99% substancji aktywnej występującej w formie klarownej lepkiej cieczy lub pasy o barwie jasnożółtej. Produkcja ROKAcetu R36PF obejmuje dodatkowy proces usuwania niepożądanych zanieczyszczeń i półproduktów, aby zagwarantować możliwe najniższy poziom metali ciężkich, tlenku etylenu czy 1,4-dioksanu zgodny z normami dopuszczalnymi przez producentów końcowych formulacji leczniczych.

ROKAcet R36PF należy do grupy surfaktantów niejonowych. Wykazuje bardzo dobre właściwości emulgujące i solubilizujące. Właściwości emulgujące wykorzystywane są w celu odpowiedniego zdyspergowania substancji aktywnej, co wpływa na poprawę jej biodostępności i gwarantuje tym samym poprawę stabilności całej formulacji. Stosowany jest w połączeniu z takimi substancjami aktywnymi jak: Miconazole, Hexedatine, Clotrimazole w lekach do aplikacji doustnej, pozajelitowej lub w emulsjach stosowanych miejscowo na skórze. Właściwości emulgujące wykorzystywane są również w celu poprawy rozpuszczalności innych składników funkcyjnych, nierozpuszczalnych w wodzie jak np. witaminy z grupy A, D, E, K.

Produkt jest chemicznym odpowiednikiem etoksylowanego oleju rycynowego – substancji, która została zaakceptowana przez FDA (Food and Drug Administration) jako nieaktywny składnik formulacji leczniczej występującej w formie kapsułek, maści, emulsji czy kremów.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • spełnia restrykcyjne wymagania jakościowe określone w najnowszym wydaniu Europejskiej Farmakopei dla Macrogol Glycerol Ricinoleate,
  • wyróżnia się niską zawartością tlenku etylenu, 1,4-dioksanu oraz metali ciężkich,
  • posiada bardzo dobre właściwości emulgujące,
  • odpowiednik chemiczny substancji dopuszczonej przez FDA jako nieaktywnego składnika leków.

Zastosowanie:

  • maści,
  • kremy,
  • żele,
  • emulsje,
  • kapsułki,
  • tabletki.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
Macrogol Glycerol Ricinoleate, Polyoxyl 35 Castor Oil (Ukryj)

Tagi:

farmakopea kosmetyki farmaceutyczny eur. ph. jakość farmaceutyczna API dermokosmetyki maści kapsułki tabletki leki środek pomocniczy składniki aktywne środki wiążące emolienty emulgator
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Zakupy detaliczne: Kup teraz na
Dobra praktyka produkcyjna EFfCIISO 14000ISO 9001Jakość farmaceutycznaNowośćOHSASProdukt bezpieczny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .