Nazwa chemiczna:

Alkohole, C16-18 i C18-nienasycone, etoksylowane

Segment:

surfaktanty, niejonowe

Branże i aplikacje:

agrochemikalia, środki ochrony roślin i nawozy, detergenty, kosmetyki i środki higieny osobistej, przemysł metalurgiczny, obróbka, środki smarowe i płyny funkcyjne, oleje i płyny hydrauliczne, włókiennictwo i tekstylia

Funkcja:

emulgatory

Budowa:

alkoksylowane alkohole

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

68920-66-1

INCI:

Cetoleth-7

Opis

ROKAnol K7 to niejonowy środek powierzchniowo czynny należący do grypy etoksylowanych alkoholi tłuszczowych (nazwa INCI: Cetoleth–7). Produkt jest wytwarzany w oparciu o surowce pochodzenia naturalnego. Produkt handlowy zawiera około 100% substancji aktywnej. Przyjmuje postać cieczy lub lejnej pasty o barwie od słomkowej do żółtej, krzepnącej w temperaturze bliskiej 20°C. Produkt wykazuje ograniczoną rozpuszczalność w wodzie, tworząc mętne roztwory. Łatwo ulega biodegradacji w środowisku naturalnym.

Równowaga hydrofilowo-lipofilowa (HLB) wyrobu wynosi 10,8, dzięki czemu ROKAnol K7 jest mieszalny z mineralnymi olejami bazowymi oraz estrami metylowymi oleju rzepakowego. ROKAnol K7 charakteryzuje się dobrymi właściwościami emulgacyjnymi i dyspergującymi. Umożliwia tworzenie emulsji typu O/W (olej w wodzie). Dzięki tej właściwości, produkt wykorzystywany jest między innymi w produkcji apretur włókienniczych dla przemysłu tekstylnego.

Produkt jest popularnym składnikiem formulacjach chłodziw obróbczych oraz trudnopalnych cieczy hydraulicznych. Właściwości emulgujące ROKAnolu K7 umożliwiają także zastosowane go w środkach ochrony roślin, szczególnie w formulacjach typu EC, EW oraz SE.

Jest emulgatorem i koemulgatorem znajdującym zastosowanie jako składnik szamponów dla zwierząt (w tym jodoforowych). Jest także składnikiem detergentów maskujących nieprzyjemne zapachy pozostawiane przez zwierzęta na podłogach, dywanach, meblach.

ROKAnol K7 może być stosowany w szerokim zakresie temperatur, ponieważ wykazuje aktywność powierzchniową w niskich, średnich i wysokich temperaturach.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • łatwo biodegradowalny,
  • dobre właściwości emulgujące i dyspergujące,
  • posiada zdolność wytwarzania emulsji typu O/W,
  • wykazuje dobrą rozpuszczalność w olejach mineralnych, estrach oleju rzepakowego i rozpuszczalnikach organicznych,
  • skuteczność działania w kwaśnych, obojętnych i rozcieńczonych alkaliach.

Zastosowanie:

  • emulgator olejów mineralnych,
  • składnik kompozycji emulgujących w cieczach obróbczych,
  • włókiennictwo,
  • składnik formulacji środków ochrony roślin,
  • kosmetyki.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
Cetoleth-7; alkohol oleocetylowy, etoksylowany, polioksyetylenowy alkohol oleocetylowy; Eter oleocetylowy glikolu polietylenowego; (Ukryj)

Tagi:

emulgator alkoksylowany alkohol czyszczenie obróbka metalu olej hydrauliczny płyn hydrauliczny detergent środki ochrony roślin włókiennictwo niejonowe surfaktanty niejon
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Zakupy detaliczne: Kup teraz na
Produkt biodegradowalny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .