Nazwa chemiczna:

Polioksyetylenoglikol, Makrogol 1500, Glikol polietylenowy 1500 Eur. Ph.

Regulatory status:

POLIkol 1500PF spełnia wymagania zdefiniowane przez Europejską Farmakopeę (wersja 9.0) zdefiniowane w Monografii dla Macgrogol 1500

Segment:

produkty specjalistyczne, dodatki specjalistyczne

Branże i aplikacje:

przemysł farmaceutyczny

Funkcja:

rozpuszczalniki, solubilizatory

Budowa:

glikole polietylenowe

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

25322-68-3

INCI:

PEG-34

Opis

POLIkol 1500PF należy do grupy polioksyetylenoglikoli, charakteryzujących się szerokim spektrum właściwości aplikacyjnych. Produkt ten wykazuje doskonałe właściwości zmiękczające, smarne, solubilizujące, nawilżające, a do tego antyelektrostatyczne. Występuje w postaci białego ciała stałego o konsystencji wosku i oferowany jest w formie płatków.

POLIkol 1500PF spełnia restrykcyjne wymagania jakościowe określone w najnowszym wydaniu Europejskiej Farmakopei, dzięki czemu może być zaklasyfikowany do grupy makrogoli. Makrogole to farmakopealna nazwa polietylenoglikoli, które mogą znaleźć zastosowanie jako składniki leków, maści, dermokosmetyków lub innych formulacji farmaceutycznych. Zazwyczaj makrogole o dużej masie cząsteczkowej występujące w formie wosku łączone są z płynnymi, niskocząsteczkowymi polietylenoglikolami, w wyniku czego otrzymywany jest blend o mazistej konsystencji, stanowiący odpowiednią bazę dla maści.

POLIkol 1500PF posiada również bardzo dobre właściwości dyspergujące i dobrą rozpuszczalność w wodzie. Za sprawą tych cech produkt ten polecany jest do łączenia wielu składników aktywnych. Ponadto, dzięki swojej dużej masie cząsteczkowej, POLIkol 1500PF może być dodawany do formulacji w celu poprawy jej właściwości reologicznych (zwiększenia lepkości).

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • spełnia restrykcyjne wymagania jakościowe określone w najnowszym wydaniu Europejskiej Farmakopei,
  • bezpieczna, nietoksyczna substancja,
  • możliwość zastosowania w produktach farmaceutycznych,
  • posiada właściwości stabilizujące formulację, smarne, solubilizujące, antyelektrostatyczne i nawilżające,
  • występuje w formie wosku, który w połączeniu z płynnymi, niskocząsteczkowymi polietylenoglikolami, tworzy blend o mazistej konsystencji,
  • stanowi odpowiednią bazę dla maści ze względu na bardzo dobre właściwości dyspergujące  i dobrą rozpuszczalność w wodzie,
  • może być dodawany do formulacji w celu zwiększenia ich lepkości.

Zastosowanie:

  • maści i kremy,
  • kapsułki,
  • tabletki,
  • dermokosmetyki,
  • preparaty do stylizacji włosów,
  • preparaty do demakijażu,
  • żele oczyszczające do twarzy,
  • maseczki do twarzy,
  • tusze do rzęs,
  • serum regenerujące.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
PEG; PEG-34; makrogol 1500; makrogola; (Ukryj)

Tagi:

polioksyetylenoglikol makrogol PEG-34 25322-68-3 rozpuszczalnik solubilizator PEG POE PEO glikol polietylenowyfarmaceutyczny polietylenoglikol eur. ph. excipient jakość farmaceutyczna farmakopea excipients API dermokosmetyki maści leki substancja aktywna środek pomocniczy humektanty składniki aktywne środki wiążące emolienty kosmetyki.
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Zakupy detaliczne: Kup teraz na
Dobra praktyka produkcyjna EFfCIISO 14000ISO 9001Jakość farmaceutycznaNowośćOHSASProdukt bezpiecznyProdukt biodegradowalny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .