Nazwa chemiczna:

Glicerydy, olej kokosowy, mono- i di-, etoksylowane

Segment:

surfaktanty, niejonowe

Branże i aplikacje:

czyszczenie i mycie przemysłowe, detergenty

Funkcja:

emulgatory

Budowa:

alkoksylowane kwasy tłuszczowe

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

68201-46-7

INCI:

PEG-7 Glyceryl Cocoate

Opis

ROKAcet KO300GK to niejonowy środek powierzchniowo czynny o nazwie INCI: PEG-7 Glyceryl Cocoate, stosowany głównie w aplikacjach kosmetycznych. ROKAcet KO300GK to surfaktant nieznacznie zmodyfikowany w stosunku do standardowego ROKAcetu KO300G pod względem parametrów fizykochemicznych.

Produkt ten jest pochodną bazującą na odnawialnych surowcach roślinnych typu poliooksyetylenowanych estrów kwasów tłuszczowych i gliceryny. Zawartość substancji aktywnej przekracza 99%. Surfaktant ten występuje w formie cieczy o barwie od słomkowej do jasnożółtej, o niskiej lepkości i temperaturze krzepnięcia (około -10°C), co ułatwia operowanie nim w warunkach procesowych. ROKAcet KO300GK wykazuje ograniczoną rozpuszczalność w wodzie, tworząc mętne roztwory. Z tego powodu używany jest przede wszystkim w systemach łącznie z surfaktantami anionowymi i amfoterycznymi. Układy takie mają wówczas postać klarownych cieczy.

ROKAcet KO300G znajduje zastosowanie przede wszystkim jako środek kondycjonujący i emolient w kosmetykach myjących, głównie w szamponach, żelach do mycia twarzy i ciała, płynach do kąpieli, mydłach w płynie. Produkt redukuje wysuszające działanie surfaktantów anionowych, pozostawiając powierzchnię skóry nawilżoną i pokrytą warstwą ochronną. Z tego względu znamienne są dla niego działania ochronne oraz kondycjonujące na skórę i włosy.

Dodatek ROKAcetu KO300GK sprawia, że kosmetyki otrzymują zdolność ponownego natłuszczania powierzchni skóry. Jest to bardzo pożądana cecha, gdyż proces mycia powoduje usunięcie, m.in. substancji tłuszczowych z powierzchni skóry i włosów. Dlatego w pielęgnacyjnych preparatach do mycia stosuje się emolienty, które odbudowują barierę lipidową skóry.

W formulacjach z surfaktantami anionowymi (np. SLS, SLES) i amfoterycznymi (cocobetaine, cocamidopropylbetaine) ROKAcet KO300GK wykazuje synergizm, dodatkowo poprawiając właściwości pianotwórcze i zagęszczające. Charakteryzuje się także właściwościami myjącymi i emulgacyjnymi. Produkt ten wspiera działanie innych emulgatorów, przez co staje się koemulgatorem wspomagającym emulgator odpowiedzialny za wytworzenie emulsji typu olej w wodzie (O/W) w balsamach i lotionach.

ROKAcet KO300GK jest całkowicie biodegradowalny i spełnia kryteria Dyrektywy nr 648/2004, dotyczącej kosmetyków.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • uniwersalny, efektywny emolient i środek kondycjonujący w kosmetykach zmywalnych,
  • wygładza skórę i włosy,
  • kompatybilność i synergizm działania z surfaktantami anionowymi i amfoterycznymi,
  • stabilizator piany,
  • jest koemulgatorem wspomagającym emulgator odpowiedzialny za wytworzenie emulsji,
  • stabilizuje emulsje typu olej w wodzie (o/w),
  • jest biodegradowalny oraz dobrze tolerowany przez skórę i błony śluzowe,
  • oparty na odnawialnych surowcach roślinnych.

Zastosowanie:

  • mydła w płynie,
  • płyny do mycia ciała,
  • żele pod prysznic,
  • wody po goleniu i inne preparaty alkoholowe,
  • płyny i żele do higieny intymnej,
  • szampony do włosów,
  • środki do mycia i pielęgnacji twarzy (żele i pianki do mycia twarzy, olejki myjące, toniki, płyny micelarne),
  • płyny do kąpieli,
  • kremy, balsamy do ciała,
  • kremy przeciwsłoneczne,
  • kosmetyki kolorowe,
  • preparaty do stylizacji włosów,
  • preparaty ochronne do ust.

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
PEG-7 Glyceryl Cocoate (Ukryj)

Tagi:

emulgator etoksylowany kwas tłuszczowy czyszczenie i mycie przemysłowe czyszczenie detergent niejonowe surfaktanty niejon
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Produkt bezpiecznyProdukt biodegradowalny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .