Nazwa chemiczna:

1-Propanaminium, 3-amino-N-(karboksymetylo)-N,N-dimetylo-, pochodne N- C8-18-acylowe, wodorotlenki, sól obojętna

Segment:

produkty specjalistyczne, dodatki specjalistyczne, surfaktanty, amfoteryczne

Branże i aplikacje:

czyszczenie i mycie przemysłowe, detergenty, kosmetyki i środki higieny osobistej, przemysł budowlany, dodatki do betonu i zapraw, płyty gipsowo-kartonowe i dodatki do gipsu, przemysł wydobywczy, wydobycie ropy i gazu, włókiennictwo i tekstylia, wydobycie i produkcja ropy i gazu

Funkcja:

środki czyszczące, środki spieniające

Budowa:

betainy

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

-
INCI: Cocamidopropyl Betaine

Opis

ROKAmina K40 należy do amfoterycznych surfaktantów z grupy betain. Produkt handlowy jest roztworem wodnym o zawartości substancji aktywnej około 40% i barwie jasnożółtej. Produkt ten stanowi bardziej skoncentrowaną formę ROKAminy K30, co przekłada się na korzystny aspekt ekonomiczny podczas transportu i magazynowania.

ROKAmina K40 jest stosowana jako składnik preparatów myjących stosowanych do usuwania zanieczyszczeń z powierzchni skóry i włosów. Posiada bardzo dobre właściwości pianotwórcze w szerokim zakresie pH i twardości wody. W połączeniu z anionowymi środkami powierzchniowo czynnymi (SLS, SLES, ABSNa) wykazuje dodatnie, synergiczne zwiększenie objętości piany i poprawia stabilność preparatów.

Stanowi dobrą substancję modyfikującą reologię preparatów zawierających anionowe związki powierzchniowo czynne w obecności elektrolitów. ROKAmina K40 (INCI: Cocamidopropyl Betaine) jest stabilna w roztworach o dużym zasoleniu. Dzięki tym cechom przyczynia się do zmniejszenia zużycia środków powierzchniowo czynnych w formulacjach. Ponadto produkt ten charakteryzuje się zdolnością zmiękczania oraz wygładzania skóry i włosów. Jednocześnie łagodzi drażniące działanie na skórę anionowych związków powierzchniowo czynnych. Dodatkowo jej zaletą są właściwości antystatyczne, co wpływa na zmniejszenie statycznego ładunku włosów. 

ROKAmina K40 może pełnić funkcję hydrotropu, czyli substancji poprawiającej klarowność, np. kosmetyków. Zastosowanie Rokaminy K40 w środkach higieny osobistej zdecydowanie zmniejsza właściwości drażniące oraz uczulające w stosunku do standardowych substancji stosowanych w przemyśle kosmetycznym.

Należy dodać, że ROKAmina K40 jest w 100% produktem ekologicznym, co potwierdza przyznany w 2017 roku prestiżowy, międzynarodowy znak jakości ECOCERT, który jest najważniejszym i najbardziej uznanym w Europie świadectwem jakości i bezpieczeństwa środowiskowego. Ponadto wysoka biodegradowalność sprawia, że ROKAmina K40 jest bezpieczna dla środowiska naturalnego. Może być bez obaw stosowana w produktach typu Eco, Organic, Vegan, Paraben Free, GMO Free.

Dodatkowo ROKAmina K40 znajduje zastosowanie jako składnik preparatów typu All Purpose Cleaning (APC), głównie do domowych, natryskowych środków czyszczących. Produkt ten polecany jest szczególnie do powierzchni szklanych i błyszczących z uwagi na mniejszą tendencję do pozostawiania smug. Właściwość ta jest wykorzystywana na powierzchniach urządzeń czarnych lub ze stali nierdzewnej, zlewów metalowych lub ceramicznych, chromowanej armatury, polerowanych blatów kamiennych, szyb lub luster.

ROKAmina K40 wykorzystywana jest jako składnik łagodnych środków pianotwórczych wraz z  tlenkami amin, gdzie betaina stanowi czynnik sprzęgający w emulsjach przyjaznych środowisku naturalnemu, wytworzonych na bazie naturalnych kwasów tłuszczowych, przeznaczonych do natryskowego woskowania i suszenia w automatycznych myjniach samochodowych.

ROKAmina K40 znajduje również zastosowanie jako składnik kompozycji do nadruku na włóknach tekstylnych jako czynnik działający wspomagająco na proces dyspergowania trudno rozpuszczalnych soli estrów w preparatach barwiących. Produkt ten zapobiega wytrącaniu soli. Stosowanie betain jako domieszek do barwnika lub dodawanie do farb drukarskich przyczynia się do głębszej penetracji materiału lub przędzy, szybkiego utrwalania barwników i wysokiej wydajności procesu obróbki materiałów włókienniczych.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • wykazuje łagodne działanie na skórę;
  • zmniejsza właściwości drażniące preparatów zawierających anionowe związki powierzchniowo czynne;
  • posiada bardzo dobre właściwości pianotwórcze, a także zagęszczające w szerokim zakresie pH i twardości wody;
  • wykazuje działanie antystatyczne;
  • produkt w 100 % ekologiczny, co zostało potwierdzone w 2017 roku uzyskaniem prestiżowego znaku jakości ECOCERT;
  • polecany do czyszczenia powierzchni szklanych i błyszczących ze względu na mniejszą tendencję do pozostawiania smug;
  • wspomaga dyspergowanie trudno rozpuszczalnych soli estrów w kąpielach barwiących oraz barwników i pigmentów w procesach końcowej obróbki materiałów włókienniczych;

Zastosowanie:

  • kosmetyki i detergenty;
  • szampony i szampony koloryzujące;
  • odżywki do włosów;
  • pianki do golenia;
  • płyny do kąpieli;
  • płyny i żele pod prysznic;
  • mydła w płynie;
  • preparaty do higieny intymnej;
  • kosmetyki do mycia twarzy;
  • płyny micelarne;
  • preparaty do higieny jamy ustnej;
  • natryskowe środki do czyszczenia powierzchni twardych, głównie typu All Purpose Cleaners (APC);
  • łagodne środki pianotwórcze przeznaczone do natryskowego woskowania i suszenia w automatycznych myjniach samochodowych;
  • kompozycje do nadruku na włóknach tekstylnych;
  • płuczki wiertnicze przeznaczone do smarowania, czyszczenia oraz chłodzenia narzędzi wiertniczych;
  • płuczki wiertnicze - funkcja spieniacza i stabilizatora piany;

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
CAPB; coco betaine; cocamidopropyl betaine; amido betaina; (Ukryj)

Tagi:

środek spieniający środek czyszczący betaina czyszczenie i mycie przemysłowe czyszczenie olej hydrauliczny płyn hydrauliczny detergent szampon płyn do mycia płyn do kąpieli środki higieny osobistej amfoteryczny surfaktant amfoter
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Ecocert CosmosProdukt bezpiecznyProdukt biodegradowalnyNa bazie składników naturalnych


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .