Nazwa chemiczna:

1-Propanaminium, 3-amino-N-(karboksymetylo)-N,N-dimetylo-, pochodne N- C8-18-acylowe, wodorotlenki, sól obojętna

Segment:

surfaktanty, amfoteryczne

Branże i aplikacje:

detergenty, kosmetyki i środki higieny osobistej

Funkcja:

środki czyszczące, środki spieniające

Budowa:

betainy

Producent:

PCC Exol SA

Nr CAS:

-
INCI: Cocamidopropyl Betaine

Opis

ROKAmina K40HC to bardzo wysokiej czystości amfoteryczny surfaktant z grupy betain. Produkt handlowy jest roztworem wodnym o zawartości substancji aktywnej około 40% i barwie jasnożółtej. Produkt ten stanowi bardziej skoncentrowaną formę ROKAminy K30, co przekłada się na korzystny aspekt ekonomiczny podczas transportu i magazynowania.

ROKAmina K40HC jest stosowana jako składnik preparatów myjących, przeznaczonych do usuwania zanieczyszczeń z powierzchni skóry i włosów. Posiada bardzo dobre właściwości pianotwórcze w szerokim zakresie pH i twardości wody. W połączeniu z anionowymi środkami powierzchniowo czynnymi (SLS, SLES, ABSNa) wykazuje dodatnie, synergiczne zwiększenie objętości piany i poprawia stabilność preparatów.

Stanowi dobrą substancję modyfikującą reologię preparatów zawierających anionowe związki powierzchniowo czynne w obecności elektrolitów. ROKAmina K40HC jest stabilna w roztworach o dużym zasoleniu. Dzięki tym właściwościom przyczynia się do zmniejszenie zużycia środków powierzchniowo czynnych w formulacjach. Produkt ten charakteryzuje się zdolnością zmiękczania i wygładzania skóry i włosów. Jednocześnie łagodzi drażniące działanie na skórę anionowych związków powierzchniowo czynnych. Dodatkowo jej zaletą są właściwości antystatyczne – produkt zmniejsza statyczny ładunek włosów.

ROKAmina K40HC może pełnić funkcję hydrotropu, czyli substancji poprawiającej klarowność, np. kosmetyków. Rokamina K40HC znajduje zastosowanie w środkach higieny osobistej, gdyż zdecydowanie zmniejsza właściwości drażniące oraz uczulające w stosunku do standardowych substancji stosowanych w przemyśle kosmetycznym.

ROKAmina K40HC jest w 100% produktem ekologicznym, co potwierdza przyznany w 2017 r. prestiżowy, międzynarodowy znak jakości ECOCERT, który jest najważniejszym i najbardziej uznanym w Europie świadectwem jakości i bezpieczeństwa środowiskowego. Wysoka biodegradowalność sprawia, że jest bezpieczna dla środowiska naturalnego. Może być bez obaw stosowana w produktach typu Eco, Organic, Vegan, Paraben Free, GMO Free.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • wykazuje łagodne działanie na skórę;
  • skoncentrowana forma polecana szczególnie do zastosowań w formulacjach kosmetycznych;
  • zmniejsza właściwości drażniące preparatów zawierających anionowe związki powierzchniowo czynne;
  • posiada bardzo dobre właściwości pianotwórcze oraz zagęszczające w szerokim zakresie pH i twardości wody;
  • wykazuje działanie antystatyczne;
  • produkt w 100 % ekologiczny, co zostało potwierdzone w 2017 roku uzyskaniem prestiżowego znaku jakości ECOCERT;

Zastosowanie:

  • kosmetyki i detergenty;
  • szampony i szampony koloryzujące;
  • odżywki do włosów;
  • pianki do golenia;
  • płyny do kąpieli;
  • płyny i żele pod prysznic;
  • mydła w płynie;
  • preparaty do higieny intymnej;
  • kosmetyki do mycia twarzy;
  • płyny micelarne;
  • preparaty do higieny jamy ustnej;

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
CAPB; cocamidopropyl betaine; (Ukryj)

Tagi:

środek spieniający środek czyszczący betaina detergent szampon płyn do mycia płyn do kąpieli środki higieny osobistej amfoteryczny surfaktant amfoter
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Ecocert CosmeticsEcocert CosmosProdukt bezpiecznyProdukt biodegradowalny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .