Nazwa chemiczna:

Betaina coco alkilodimetylowa

Segment:

surfaktanty, amfoteryczne

Branże i aplikacje:

czyszczenie i mycie przemysłowe, detergenty, kosmetyki i środki higieny osobistej, przemysł wydobywczy, wydobycie ropy i gazu, wydobycie i produkcja ropy i gazu

Funkcja:

środki czyszczące, środki pianotwórcze

Budowa:

betainy

Producent:

PCC Exol SA

INCI:

Coco Betaine

Opis

ROKAmina K30B to bardzo wysokiej czystości produkt z grupy betain, zaliczany do surfaktantów amfoterycznych. Produkt handlowy jest praktycznie bezbarwnym roztworem wodnym o zawartości substancji aktywnej około 30%.

ROKAmina K30B jest stosowana jako składnik preparatów myjących, szczególnie delikatnych, stosowanych do usuwania zanieczyszczeń z powierzchni skóry i włosów. Posiada znacznie lepsze właściwości zagęszczające w obecności elektrolitów w porównaniu z Cocamidopropylobetainą (ROKAminą K30).

ROKAmina K30B w połączeniu z anionowymi środkami powierzchniowo czynnymi (SLS, SLES, ABSNa) wykazuje dodatnie, synergiczne zwiększenie objętości piany i poprawia stabilność preparatów. Co więcej, produkt ten jest stabilny w roztworach o dużym stopniu zasolenia. Dzięki tym cechom przyczynia się do zmniejszenia zużycia środków powierzchniowo czynnych w produktach kosmetycznych i innych.

ROKAmina K30B charakteryzuje się zdolnością zmiękczania oraz wygładzania skóry i włosów przy jednoczesnym łagodzeniu drażniącego działania anionowych środków powierzchniowo czynnych. Dodatkowo jej zaletą są właściwości antystatyczne, ponieważ betainy wpływają na zmniejszenie statycznego ładunku powstałego na powierzchni włosów. Poza tym ROKAmina K30B może pełnić funkcję hydrotropu, czyli substancji poprawiającej klarowność produktów gotowych.

Stanowi nadzwyczaj efektywną substancję modyfikującą reologię preparatów zawierających anionowe związki powierzchniowo czynne w obecności elektrolitów. Zastosowanie ROKAminy K30B w środkach higieny osobistej zdecydowanie zmniejsza właściwości drażniące oraz uczulające w stosunku do standardowych substancji stosowanych w przemyśle kosmetycznym. ROKAmina K30B polecana jest szczególnie do zastosowań w kosmetykach do skóry wrażliwej ze skłonnościami do podrażnień, a także może być z powodzeniem stosowana w produktach pielęgnacyjnych dla dzieci, ponieważ jest bezpieczna dla delikatnej skóry dziecka.

ROKAmina K30B jest w 100% produktem ekologicznym, co potwierdza przyznany w 2015 r. prestiżowy, międzynarodowy znak jakości ECOCERT, który jest najważniejszym i najbardziej uznanym w Europie świadectwem jakości, a także bezpieczeństwa środowiskowego. Ponadto wysoka biodegradowalność sprawia, że jest to produkt bezpieczny dla środowiska naturalnego. Może być bez obaw stosowany w produktach typu Eco, Organic, Vegan, Paraben Free, GMO Free.

Czytaj więcej
Zwiń

Właściwości i zastosowania:

Zalety produktu:

  • wykazuje bardzo łagodne działanie na skórę;
  • zastosowanie ROKAminy K30B w formulacji kosmetycznej powoduje zmniejszenie efektu drażniącego kosmetyku myjącego;
  • ROKAmina K30B jest szczególnie polecana do preparatów kosmetycznych dla skóry wrażliwej ze skłonnościami do podrażnień, a także w kosmetykach pielęgnacyjnych dla dzieci;
  • posiada bardzo dobre właściwości pianotwórcze, a także zagęszczające w szerokim zakresie pH i twardości wody;
  • w obecności elektrolitów wykazuje lepsze właściwości zagęszczające w porównaniu z Cocamidopropylobetainą – ROKAminą K30, a nawet w porównaniu z ROKAminą K40HC, która zawiera wyższe stężenie substancji aktywnej;
  • wykazuje działanie antystatyczne;
  • produkt w 100 % ekologiczny, co zostało potwierdzone w 2015 roku uzyskaniem prestiżowego znaku jakości ECOCERT;

Zastosowanie:

  • kosmetyki i detergenty;
  • szampony, zwłaszcza bardzo łagodne szampony dla dzieci oraz szampony koloryzujące;
  • odżywki do włosów;
  • pianki do golenia;
  • płyny do kąpieli;
  • mydła i żele pod prysznic;
  • środki do mycia twarzy;
  • środki do higieny jamy ustnej;

Nazwy alternatywne:

Pokaż alternatywne nazwy produktu
Coco betaine; (Ukryj)

Tagi:

środek spieniający środek czyszczący betaina czyszczenie i mycie przemysłowe czyszczenie olej hydrauliczny płyn hydrauliczny detergent szampon płyn do mycia płyn do kąpieli środki higieny osobistej amfoteryczny surfaktant amfoter
Zapytaj o ofertę dla siebie:
Zapytaj o ofertę dla siebie: Pokaż e-mail
Pokaż numer tel.
Ecocert CosmeticsEcocert CosmosProdukt bezpiecznyProdukt biodegradowalny


* Pola wymagane
Kopia wysłanej wiadomości zostanie przesłana na Twój adres e-mail.


Aby skontaktować się z nami za pośrednictwem powyższego formularza – prosimy podaj dane w nim wskazane. Podanie danych jest dobrowolne, ale jeśli tego nie zrobisz, wysłanie do nas wiadomości w ten sposób nie będzie możliwe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka PCC Rokita SA z siedzibą w Brzegu Dolnym (ul. Sienkiewicza 4, 56-120 Brzeg Dolny). Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych e-mailowo: .